Bach virágterápia

zen„A gyógyító növények azok, melyeknek megadatott az erő, hogy segítsenek minket önmagunk megőrzésében.”   

      /Dr. Edward Bach/

A Bach virágterápia olyan holisztikus gyógyító terápia, ami a testre, a lélekre és a szellemre egyaránt hat. A terápia szemléletének az a kiindulópontja, hogy a testi problémáink oka mindig a lélekben keresendő.

Dr. Edward Bach angol homeopata orvos dolgozta ki az 1930-as években, és azon az elméleten alapszik, miszerint bizonyos virágok energiarezgései gyógyító hatással vannak az emberek lelki és pszichés állapotára. Dr. Bach felismerte, hogy a lelki egyensúly felborulása áll különböző betegségek kialakulásának hátterében. A lelki hatáson keresztül gyógyíthatók a testi panaszok is. A virágesszenciák segítenek az önismeretben, támogatják az öngyógyító folyamatokat, visszaállítják a lelki harmóniánkat.

A Bach-gyógyesszenciák azonban nem a növények fizikai alkotórészeiből táplálkoznak, hanem a virágokban bennlakozó energiát és információt tartalmazzák. Ezt a gyógyító energiát speciális eljárással vonják el a növényektől és tartósító oldatban, nevezetesen alkoholban tárolják. Az így nyert finom szubsztanciát használják a betegséget okozó láthatatlan szintek (éteri, asztrális, mentális) kezelésére.

Úgy is mondhatnánk, hogy a hagyományos gyógyítás a fizikai tüneteket fizikai anyagokkal kezeli, a Bach-gyógyeszenciák a nem látható (tehát érzelmeinkben, gondolkozásmódunkban jelenlévő) okokat a láthatatlan energiával (pontosítva a benne lévő informatikai rezgéssel) gyógyítják.
                                                   

A belső viszonyunk önmagunkhoz, az érzéseink, ahogyan a külvilághoz viszonyulunk, határozza meg kedélyállapotunkat, belső harmóniánkat. Ha mi változunk, változik a külvilág is…rajtunk múlik, hogy teszünk-e érte, hajlandóak vagyunk-e dolgozni saját magunkon, először saját magunkhoz való kapcsolatunkon, hogy utána elinduljon a változás körülöttünk, s egy kiegyensúlyozottabb, szeretettel telibb, harmonikus belső világgal viszonyuljunk a külvilághoz, mintegy neki is tükröt mutatva, s így lehetőséget adva a többi embernek is a változásra.

“Gyógyítsd Tenmagad” – “Ismerd meg Önmagad”
Az előbbi idézet volt Edward Bach mottója. Ez azt jelenti, hogy nem elég, ha becsepegtetem a megfelelő Bach virágterápiás keveréket, hanem meg kell lennie bennem annak az elhatározásnak is, hogy meg akarok gyógyulni. Nekem magamnak kell felelőssé válnom a gyógyulásomért. Nem háríthatom a felelősséget az orvosra, terapeutára, vagy a gyógyszerre.

A lelkemmel kell harmóniába kerülnöm, amihez a Bach virágterápia jó segítség.

Nem kell azonban betegnek lenni ahhoz, hogy valaki eszenciákkal kezelje magát. Mindannyian átélünk olyan nehéz, fárasztó időszakokat, amikor negatív kedélyállapotba kerülünk. Ilyenkor is roppant értékes lehet az eszenciák segítsége, mert segítenek helyreállítani a megbomlott egyensúlyt még a testi tünetek megjelenése előtt.